czwartek, 13 sierpnia 2015

Sorbet owocowy

Kolejny upalny dzień za nami. Ale nie ma co narzekać, bo niedługo koniec wakacji. Tak to już jest latem ma być słońce, a zimą ma padać śnieg. Po prostu.

Nie zgadzam się z reklamą, że latem może zabraknąć słońca, ale nie szybkiego Internetu (…). Oczywiście Internet jest nam bardzo potrzebny, bo przecież korzystamy z niego codziennie. Daje nam mnóstwo możliwości komunikacji ze światem, zdobywania informacji, itp.
Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego życia, ale przecież mamy go przez cały rok. Czyż nie?  
Dlatego cieszmy się z tych ostatnich ciepłych dni.

Wysokie temperatury są szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych, chorych na nadciśnienie i cierpiących na schorzenia układu krążenia.

Co zrobić, aby uchronić się przed upałem?
  • Pić 2-3 litry płynów dziennie (woda, herbata, soki owocowe i warzywne) – najlepiej zawsze mieć przy sobie butelkę wody
  • jeść owoce i warzywa, które w większości składają się z wody (np. arbuz, melon, ananas, truskawki, cytrusy, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, pomidory, ogórki, sałata, brokuły, bakłażan, cukinia)
  •  należy pamiętać o nakryciu głowy, okularach przeciwsłonecznych, kremie z filtrem
  • ubierać się lekko i przewiewnie (koniecznie jasne kolory i naturalne tkaniny)
  • korzystać z domowych wentylatorów
  • przebywać w klimatyzowanych pomieszczeniach lub w cieniu
  • starać się zbyt długo nie pozostawać na dworze w pełnym słońcu (szczególnie w południe i godziny popołudniowe)
  • ochładzać się wodą (np. okłady z wilgotnych ręczników, chłodna kąpiel, pływanie w morzu lub na basenie)


  •       W gorące dni ma nic przyjemniejszego niż zimne lody prosto z zamrażalnika. Mogą być owocowe, czekoladowe, na patyczku, w rożku, w pudełku. Warto jeść lody (oczywiście w rozsądnych ilościach) bo nie tylko naturalnie chłodzą, ale też poprawiają humor.

    Oto przepis na niskokaloryczny sorbet owocowy (porzeczkowo-agrestowy)

    Składniki (ok. 3 porcje):

    *0,5 miseczki czerwonego słodkiego agrestu
    *1 trochę większa miska porzeczek (czarnych i czerwonych porzeczek)
    *2 jabłka średniej wielkości
    *0,5 szklanki cukru lub miodu

    Wykonanie:

    Wszystkie owoce umyć, jabłka obrać i pokroić w kostkę. W blenderze połączyć agrest, porzeczki, jabłka i cukier lub miód. Mus przelać do miseczek i wstawić do zamrażarki na 5-6 godzin, co jakiś czas mieszając.

    Smacznego!
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

/body>