Kolejny upalny dzień
za nami. Ale nie ma co narzekać, bo niedługo koniec wakacji. Tak to już jest
latem ma być słońce, a zimą ma padać śnieg. Po prostu.
Nie zgadzam się z
reklamą, że latem może zabraknąć słońca, ale nie szybkiego Internetu (…).
Oczywiście Internet jest nam bardzo potrzebny, bo przecież korzystamy z niego
codziennie. Daje nam mnóstwo możliwości komunikacji ze światem, zdobywania
informacji, itp.
Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego życia, ale przecież mamy go przez cały rok. Czyż nie?
Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego życia, ale przecież mamy go przez cały rok. Czyż nie?
Dlatego
cieszmy się z tych ostatnich ciepłych dni.
Wysokie temperatury są szczególnie niebezpieczne dla dzieci,
osób starszych, chorych na nadciśnienie i cierpiących na schorzenia układu
krążenia.
Co zrobić, aby uchronić się przed upałem?
- Pić 2-3 litry płynów dziennie (woda, herbata, soki owocowe i warzywne) – najlepiej zawsze mieć przy sobie butelkę wody
- jeść owoce i warzywa, które w większości składają się z wody (np. arbuz, melon, ananas, truskawki, cytrusy, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, pomidory, ogórki, sałata, brokuły, bakłażan, cukinia)
- należy pamiętać o nakryciu głowy, okularach przeciwsłonecznych, kremie z filtrem
- ubierać się lekko i przewiewnie (koniecznie jasne kolory i naturalne tkaniny)
- korzystać z domowych wentylatorów
- przebywać w klimatyzowanych pomieszczeniach lub w cieniu
- starać się zbyt długo nie pozostawać na dworze w pełnym słońcu (szczególnie w południe i godziny popołudniowe)
- ochładzać się wodą (np. okłady z wilgotnych ręczników, chłodna kąpiel, pływanie w morzu lub na basenie)
W gorące dni ma nic przyjemniejszego niż zimne lody prosto z zamrażalnika. Mogą być owocowe, czekoladowe, na patyczku, w rożku, w pudełku. Warto jeść lody (oczywiście w rozsądnych ilościach) bo nie tylko naturalnie chłodzą, ale też poprawiają humor.
Oto przepis na niskokaloryczny sorbet owocowy (porzeczkowo-agrestowy)
Składniki (ok. 3 porcje):
*0,5 miseczki czerwonego słodkiego agrestu
*1 trochę większa miska porzeczek (czarnych i czerwonych porzeczek)
*2 jabłka średniej wielkości
*0,5 szklanki cukru lub miodu
*1 trochę większa miska porzeczek (czarnych i czerwonych porzeczek)
*2 jabłka średniej wielkości
*0,5 szklanki cukru lub miodu
Wykonanie:
Wszystkie owoce umyć, jabłka obrać i pokroić w kostkę. W blenderze połączyć agrest, porzeczki, jabłka i cukier lub miód. Mus przelać do miseczek i wstawić do zamrażarki na 5-6 godzin, co jakiś czas mieszając.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz