Owoce jagodowe, bo
o nich mowa, towarzyszą nam od czerwca do końca września. Oprócz tego, że są naprawdę
smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe. Są one cennym źródłem składników mineralnych, błonnika
pokarmowego oraz antyoksydantów (witaminy A, C, z grupy B, polifenole), czyli
związków usuwających z organizmu człowieka wolne rodniki. Dzięki temu
spowalniają procesy starzenia, chronią przed nowotworami i chorobami
cywilizacyjnymi. To właśnie im owoce zawdzięczają swoje intensywne barwy. Warto
korzystać z ich dobroczynnych właściwości.
Do najbardziej znanych
owoców jagodowych należą: truskawki, poziomki, maliny, jagody, borówki
amerykańskie, porzeczki, jeżyny, agrest, winogrona, żurawina. Coraz częściej
spotykamy się również z takimi owocami, jak aronia, miechunka peruwiańska (physalis),
czarny bez, jagody kamczackie, czy jagody goji.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz