wtorek, 25 sierpnia 2015

Niezwykła moc owoców jagodowych

Wakacje niestety się kończą, ale lato jeszcze trwa. I całe szczęście… bo bardzo lubię lato. A za co? Na pewno za długie dni i ciepłe noce, zieloną trawę, kolorowe kwiaty, za to że do woli można się objadać lodami, goframi i innymi pysznościami, ale przede wszystkim za świeże sezonowe owoce i warzywa. A wy za co lubicie lato?


Owoce jagodowe, bo o nich mowa, towarzyszą nam od czerwca do końca września. Oprócz tego, że są naprawdę smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe. Są one cennym źródłem składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów (witaminy A, C, z grupy B, polifenole), czyli związków usuwających z organizmu człowieka wolne rodniki. Dzięki temu spowalniają procesy starzenia, chronią przed nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi. To właśnie im owoce zawdzięczają swoje intensywne barwy. Warto korzystać z ich dobroczynnych właściwości.

Do najbardziej znanych owoców jagodowych należą: truskawki, poziomki, maliny, jagody, borówki amerykańskie, porzeczki, jeżyny, agrest, winogrona, żurawina. Coraz częściej spotykamy się również z takimi owocami, jak aronia, miechunka peruwiańska (physalis), czarny bez, jagody kamczackie, czy jagody goji.


Niedawno ruszyła kampania promująca owoce jagodowe: Niezwykłe właściwości zwykłych owoców







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

/body>