niedziela, 6 grudnia 2015

Jabłecznik z owsianą kruszonką

Owoce są zdrowe, o tym wie nawet dziecko. Latem mamy dostęp do niemal wszystkich gatunków owoców, od tych pospolitych po najbardziej egzotyczne. Jednak jesienią i zimą jet to utrudnione: albo korzystamy z domowych przetworów (ewentualnie kupionych), albo pomyśleliśmy o tym, żeby je wcześniej zamrozić, albo faszerujemy się owocami z importu, które często odstraszają ceną i jakością (dodana do nich chemia potrafi zdziałać cuda).


I tu nasuwa się pytanie: w takim razie mam nie jeść owoców przez całą zimę? A co z witaminami? W takim wypadku najlepiej sięgnąć po rodzime owoce dostępne przez cały rok, np. gruszki i jabłka. Jedne i drugie są naprawdę wartościowe: zawierają wiele witamin (A, C, E, K, z grupy B), minerałów oraz błonnika, są też nisko kaloryczne (gruszki: 57kcal/100g, jabłka: 30-50kcal/100g). Owoce te mają wiele zastosowań kulinarnych, nadają się do dań na słodko, wyciskanych soków, a także jako dodatek do obiadu. Oczywiście najzdrowsze są te jedzone na surowo, ale w przetworach smakują równie dobrze.

Wypróbujcie kolejny przepis na ciasto :)


Jabłecznik z owsianą kruszonką
Składniki:
  • 2 kg jabłek
  • 3 szkl. mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 masło
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • cynamon (wg uznania)
  • płatki owsiane (górskie lub błyskawiczne)

Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy w garnku razem z cynamonem (ok. 1 h), cały czas mieszając.
Przygotowujemy ciasto: masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i jajka zagniatamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie robimy kruszonkę: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki,
3 łyżki płatków owsianych. Na koniec wszystko układamy w formie: najpierw ciasto, potem uprażone jabłka i kruszonkę.

Smacznego!


                                                    pixabay.com

                                                     pixabay.com



1 komentarz :

  1. Witaj Sandruniu Twoje przepisy są rewelacyjne i pyszne

    OdpowiedzUsuń

/body>