I tu nasuwa się pytanie: w takim razie mam nie jeść owoców przez całą zimę? A co z witaminami? W takim wypadku najlepiej sięgnąć po rodzime owoce dostępne przez cały rok, np. gruszki i jabłka. Jedne i drugie są naprawdę wartościowe: zawierają wiele witamin (A, C, E, K, z grupy B), minerałów oraz błonnika, są też nisko kaloryczne (gruszki: 57kcal/100g, jabłka: 30-50kcal/100g). Owoce te mają wiele zastosowań kulinarnych, nadają się do dań na słodko, wyciskanych soków, a także jako dodatek do obiadu. Oczywiście najzdrowsze są te jedzone na surowo, ale w przetworach smakują równie dobrze.
Wypróbujcie kolejny przepis na ciasto :)
Jabłecznik z owsianą kruszonką
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 3 szkl. mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 masło
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- cynamon (wg uznania)
- płatki owsiane (górskie lub błyskawiczne)
Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy w garnku razem z cynamonem (ok. 1 h), cały czas mieszając.
Przygotowujemy ciasto: masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i jajka zagniatamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie robimy kruszonkę: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki,
3 łyżki płatków owsianych. Na koniec wszystko układamy w formie: najpierw ciasto, potem uprażone jabłka i kruszonkę.
Smacznego!
Przygotowujemy ciasto: masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i jajka zagniatamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie robimy kruszonkę: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki,
3 łyżki płatków owsianych. Na koniec wszystko układamy w formie: najpierw ciasto, potem uprażone jabłka i kruszonkę.
Smacznego!
pixabay.com
pixabay.com
Witaj Sandruniu Twoje przepisy są rewelacyjne i pyszne
OdpowiedzUsuń