sobota, 31 października 2015

Październik - mój miesiąc

Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię jesień, szczególnie październik. Nie jest wtedy jeszcze tak zimno, a wokół robi się kolorowo dzięki różnobarwnym liściom. Poza tym w paździeniku mam urodziny :-) Specjalnie na tę okazję upiekłam pyszne kruche ciasteczka z przepisu od babci (przepis znajduje się poniżej).




 Tegoż dnia postanowiłam się przekonać, czy to prawda, że w dniu urodzin (oraz 3 dni przed i po nich) dostaje się w Tchibo darmową kawę i ciastko. Okazało się, że tak. W kawiarni jest naprawdę miła obsługa, a wybierać można ze wszystkich dostępnych ciast i podstawowej oferty kaw. Zachęcam do korzystania z tej oferty, bo warto. Piszcie w komentarzach, jeśli wiecie o jakichś bonusach, które czekają na jubilatów.


 Kolejną akcją, która miała miejsce w tym miesiącu (przez 2 tygodnie), była możliwość poczęstowania się darmową kawą w McDonald`s. Przyznam, że dotąd nigdy nie piłam kawy, ale nie zaszkodzi spróbować.   

 

25 października swoje urodziny obchodziło Centrum Riviera w Gdyni. Tego dnia dla wszystkich klientów zagrali: Natalia Szroeder & Liber, Marcin Spenner oraz Conrado Yanez. Wspaniale jest usłyszeć na żywo artystów znanych z telewizji i internetu. 

 
Conrado Yanez    

    

              
             Marcin Spenner

         

            
       Natalia Szroeder & Liber

             

             

Na poczęstunek Cukiernia Sowa przygotowała cztery wielkie torty. Mimo, iż każdy miał wymiary mniej więcej 120cmx40cm, zniknęły w niecałe pół godziny. 

         



Przepis na kruche ciasteczka ze smalcem

Składniki: (na ok.4 blachy ciastek)
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • sok z 1/2 cutryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1/2 kg mąki
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Wstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykroić ciasteczka. Po ułożeniu na blasze, posmarować białkiem, posypać cukrem, orzechami lub posypką. Piec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C. Przepis jest naprawdę świetny, na pewno każdemu wyjdzie doskonale.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

/body>