Za nami rozpoczęcie roku szkolnego (tak, ja też w to nie wierzę). Dla mnie jest to pewien nowy etap w życiu, ponieważ przestąpiłam próg kolejnej szkoły - liceum (profil mat-geo). Oczywiście, miałam pewne obawy - nowe miejsce, nowi ludzie, nowe doświadczenia.
Wszysto dopiero się zaczyna. Jednak powoli przełamujemy bariery. Moja klasa wydaje się być sympatyczna, wszyscy są otwarci na nowe znajomości, nikt nikogo nie odtrąca i mam nadzieję, że tak będzie przez całe trzy lata.
Na osłodzenie szarych dni w szkole i w pracy mam dla was przepis na prosty biszkopt z truskawkami:
Składniki:
-biszkopt
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
-masę śmietanową
- 200 ml śmietany 30 %
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50 ml wody
- aromat cytrynowy lub pomarańczowy (opcjonalnie)
-mus truskawkowy
- 250g truskawek (mogą być też inne owoce, np. maliny, czereśnie)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
-biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sól, cukier, żółtka i olej, wszystko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Blachę smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną (blacha może być okrągła lub kwadratowa). Wlewamy ciasto, pieczemy 15 minut w 180°. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do całkowitego ostygnięcia.
-masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczmy we wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę i aromat. Całą masę dokładnie mieszamy i przelewamy na przestudzony biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
-mus truskawkowy:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekrajamy na połówki. Następnie wsypujemy do miski
i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na jakiś czas, aby powstał sok. Z żelatyną postępujemy tak, jak w przypadku masy i dodajemy ją do truskawek.
i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na jakiś czas, aby powstał sok. Z żelatyną postępujemy tak, jak w przypadku masy i dodajemy ją do truskawek.
Na zastygniętą śmietanę wylewamy truskawki i odstawiamy do lodówki na 1 godz.
Smacznego!
Wskazówki:
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika, warto zrzucić je (w formie) na podłogę z wysokości ok. 1 m, aby się wyrównało. Aby nie zniszczyć podłogi, można na niej położyć ściereczkę lub inny materiał.
- Mus z owoców możemy przygotować sobie dzień wcześniej, żeby puściły więcj soku.
- Przepis może wyglądać na skomplikowany, ale wierzcie mi jast naprawdę prosty :-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz